Skip navigation

The psycho-social connection between narcissism and self-esteem; why poseurs in the American indie film industry feel the need to lie about awards they’ve never received to inflate their films:

“De gekwetste ego’s waren beduidend agressiever: veel gretiger grepen ze de kans anderen te kwellen.”

“Freud dacht dat je een zekere hoeveelheid geweld op de een of andere manier kwijt moest. De aandrang te vernietigen kwam in je op, net als honger. Niets in het onderzoek bevestigd dat. Mensen kunnen prima leven zonder iets kapot te slaan. En dat betekent niet dat ze het naar binnen keren. Agressie lijkt een neiging die opkomt in bepaalde situaties van conflict en frustratie.”

“Afwijzing schept juist een tijdelijke afstomping voor pijn en emotie, vond Baumeister. Afgewezen mensen zeggen veel later stop als met een pijnmachine de druk op hun vinger wordt opgevoerd. Bij die verdoving hoort ook dat ze minder empathie voelen voor andere mensen.”

“Lange tijd dachten velen, en ik hoorde daarbij, dat iemands prestaties zouden toenemen als we zijn zelfvertrouwen konden verhogen. Maar als iedereen een trofee krijgt, draagt dat niet bij aan een gevoel voor kwaliteit of aan de noodzaak je best te doen. Zelfvertrouwen heeft verschillende gedaanten. Mensen prijzen voor alles wat ze doen leidt tot de meer narcistische vorm. Collega’s van mij hebben net een boek gepubliceerd met als titel _De narcisme-epidemie_. Zij hebben heel sterke aanwijzingen dat narcisme, de slechte vorm van zelfvertrouwen, aan een opmars bezig is.”

See: The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement
by Jean M. Twenge and W. Keith Campbell

In The Cultural Animal betoogt hij dat een hoge zelfwaardering weinig heilzaams met zich meebrengt. (…) “Toen ik in de jaren negentienzeventig begon zelfvertrouwen te bestuderen dacht ik dat het een soort magic bullet was. Dat het de mensen tot betere mensen zou maken, tot minder misdaad en verslaving zou leiden, ze harder zou doen studeren en meer doen leren. Dat bleek allemaal niet waar.”

“Feitelijke aantrekkingskracht voor anderen is wel een factor in zelfvertrouwen, maar er zit veel onnauwkeurigheid in. Mensen houden zichzelf voor de gek, beschouwen zichzelf als charmanter dan ze zijn. Ze pompen hun zelfvertrouwen op zoals iemand die probeert af te vallen stiekem een voetje op de grond zet als hij op de weegschaal staat.”

– Psycholoog Roy Baumeister, “De Gekrenkte ziel”, interview door Tomas Vanheste in Vrij Nederland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: